Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri

Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri

Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.07.2024
A+
A-

Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri

Tıp doktoru, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı olarak çalışmaktadır. Serbest araştırmacı, teorisyen ve şairdir. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2008 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını tamamlamıştır. ‘’Endojen Retinoik Asit Teorisi’’ ve ‘’Retinoik Asit Tükenme Sendromu’’ (TERA Teorisi ve RADS Sendromu) kuramlarının sahibidir.

Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri

Bağımsız olarak akademik ve bilimsel çalışmalar yürüten serbest hekim, COVID-19 pandemisinde ağır COVID-19 hastalarında dünyada ilk kez A vitamini (retinol) eksikliğini gösterdi. TERA teorisi ve RADS sendromunu geliştirdi ve bu çalışmaları Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından atıf aldı. İtalyan Aldo Moro ve Foggia Üniversiteleri tarafından yapılan in-siliko çalışma ile ispatlanan bu teoriler, ayrıca Washington Üniversitesi tarafından hazırlanan “Feldman and Pike’s Vitamin D” isimli ders kitabına da kaynaklık etti. Yazarın COVID-19 perspektifinden otoimmün ve inflamatuar hastalıkların patogenezi için geliştirdiği teoriler, dünyanın önde gelen araştırma kurumlarından atıflar almaya devam etmektedir.

Dr. Sarohan’dan Sinyalleşmeye Dayalı Yeni Sınıflandırma Sistemi

Dr. Sarohan, COVID-19 patogenezi üzerine yaptığı araştırmalarla tıp literatürüne önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle retinol tükenmesi ve retinoid sinyalleme defekti konularında yaptığı çalışmalar, hem COVID-19’un patogenezi üzerinde hem de otoimmün ve inflamatuar hastalıkların gelişim mekanizmaları üzerine yeni bakış açıları sunmuştur.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış sekiz makalesi bulunan Dr. Sarohan, retinoid sinyalleme mekanizmasıyla ilgili derinlemesine çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar, endojen Retinoik Asit Teorisi ve Retinoik Asit Tükenme Sendromu gibi yeni teorilerin ortaya çıkmasına ve bağışıklık sistemi üzerine retinoid sinyallemeye dayalı yeni bir sınıflandırma sistemi geliştirilmesine ilham vermiştir.

Aziz Rodan Sarohan: Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hikayeleri

Doctor Club Awards’ta yılın yenilikçi doktoru seçilen Dr. Sarohan, TERA teorisi ve RADS sendromuyla dikkat çekmektedir. Türkiye’de düzenlenen uluslararası kongrelerde bilimsel tebliğ sunan ve retinoid sinyalleme alanındaki çalışmalarıyla birçok uluslararası kongreye konuşmacı olarak davet edilen Dr. Sarohan, aynı zamanda bazı kongrelerin bilim komiteleri tarafından yılın araştırmacısı olarak aday gösterilmiştir.

Dr. Sarohan, Otoimünite, endometriozis, erken menopoz gibi konularında immün sistemin disregülasyonu ve retinoid sinyalleme bozukluğunun etkilerini araştırmaya devam etmektedir. Ayrıca, ‘MANİFESTO: Beslenmeden kronik hastalıklara 100 yıllık yıkım’ isimli deneme/derleme/analiz kitabı baskı aşamasındadır.

Özel hayatında evli olan ve dört çocuk bir torun sahibi olan Dr. Sarohan, hem akademik hem de bilimsel çalışmalarıyla sağlık alanında önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.