Belçika’da Koalisyon Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı

Belçika’da Koalisyon Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı

Belçika’da Koalisyon Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.08.2024
A+
A-

Belçika’da Koalisyon Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı

Belçika’da 9 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından hükümeti kurma görevini üstlenen Yeni Flaman İttifakı (N-VA) lideri Bart De Wever, koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı ve Kral Philippe’ye istifasını sundu. De Wever, koalisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra hükümeti kurma görevini iade etti.

 Kral Philippe’nin Yeni Planları

Belçika Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bart De Wever’in koalisyon müzakerelerine dair raporunu sunduğu ve ardından görevini iade ettiği bildirildi. Kral Philippe’nin, yeni bir hükümet oluşturma amacıyla N-VA’nın yanı sıra Frankofon partiler MR ve Les Engagés ile Flaman partiler Vooruit ve CD&V’nin liderleriyle görüşmelere başlayacağı duyuruldu.

Belçika'da koalisyon görüşmeleri başarısız oldu

Başarısızlığın Nedenleri

Koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının arkasında, De Wever’in sunduğu “Süper Not” isimli sosyo-ekonomik paketine yönelik karşıtlık yatıyor. Paketin, Belçika’nın bütçe açığını kapatmak için işsizlik maaşlarını kısıtlamayı ve uzun dönemli doktor raporlarını sınırlamayı hedeflediği belirtilmişti. Sol eğilimli ve liberal partiler, bu önerilere karşı çıkarak, koalisyon müzakerelerini zora soktu.

 Belçika’nın Siyasi Kriz Geçmişi

Belçika, tarihsel olarak seçim sonrası hükümet kurma sürecinde zorluklar yaşamış bir ülke. 1979 seçimlerinden sonra 107 gün, 1988’de 148 gün, 2007’de 194 gün ve 2019 seçimlerinden sonra ise 653 gün hükümetsiz kalmıştı. Bu durum, Belçika’nın federal bölgesel anlaşmazlıklar nedeniyle sık sık siyasi krizlerle karşılaştığını gösteriyor.

Belçika'da Meclis Başkanı, İsrail'in gönderdiği

Gelecek Adımlar ve Beklentiler

Yeni hükümet kurulma süreci, Belçika’nın bütçe açığı ve diğer ekonomik zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, karmaşık ve uzun bir süreç olabilir. Kral Philippe’nin yeni koalisyon müzakerelerine başlaması, ülkenin siyasi istikrarını yeniden sağlamak için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.